02
Nov
Περιγραφή
Oι νιφάδες δημητριακών (flakes) είναι μια ειδική μορφή (μορφή φυλλιδίων πάχους 0,8-1,5 χιλιοστών) που παράγονται μετά από ειδική επεξεργασία σε ειδικό συγκρότημα μηχανών.
Τα κυρίως στάδια της επεξεργασίας αυτής των καρπών είναι ο βρασμός (με την επίδραση ατμού) και η συμπίεση (σύνθλιψη), ώστε να πάρουν τη μορφή νιφάδων (φυλλιδίων).Εκείνο όμως που έχει σημασία δεν είναι η μορφή που παίρνουν οι καρποί των δημητριακών, αλλά οι ΝΕΕΣ “ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ”, τα καινούργια “προσόντα” που αποκτούν μετά την επίδραση του όλου κυκλώματος επεξεργασίας.
Η χρήση νιφαδοποιημένων δημητριακών στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων έχει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ζώων, καθώς και την ποιότητα του γάλακτος. Τα νιφαδοποιημένα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι, το κριθάρι ή το σιτάρι, υφίστανται θερμική επεξεργασία με τη διαδικασία της νιφαδοποίησης, αποτέλεσμα αυτής της παραγωγικής διαδικασίας είναι η ζελατινοποίηση του αμύλου. Το άμυλο συμπλέκεται σε μια μήτρα πρωτεΐνης και το καλαμπόκι που νιφαδοποιειται στον ατμό όχι μόνο βελτιώνει τη διαθεσιμότητα του αμύλου αλλά απελευθερώνει πρωτεΐνη από τη μήτρα. Τα νιφαδοποιημενα δημητριακά έχουν 25% περισσότερη μεταβολιστέα ενέργεια από άλλες μορφές επεξεργασίας τους (pellet ή σπάσιμο σε κυλινδρόμυλο).
Η διατροφή με τις εύπεπτες νιφαδοποιημένες τροφές, έχει τα πιο κάτω αποτελέσματα (πλεονεκτήματα) βγαλμένα από ετών πειραματισμούς σε κτηνοτροφικές μονάδες και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
1) Τελειότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
2) Καλύτερη χρησιμοποίηση από το πεπτικό σύστημα. Η μείωση του μεγέθους των σωματιδίων αυξάνει την επιφάνεια για τη μικροβιακή δραστηριότητα στην μεγάλη κοιλιά και τη δράση των ενζύμων στο λεπτό έντερο. Η νιφαδοποιηση έχει ως αποτέλεσμα τη ζελατινοποίηση του αμύλου, η οποία αυξάνει τον ρυθμό και την έκταση της πέψης.
3) Μικρότερη κατανάλωση δημητριακών και γενικά τροφής.
4) Μικρότερη κατανάλωση πρωτεϊνών.
5) Βελτιωμένη ενεργειακή αξία ζωοτροφών.
6) Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος.
Συστατικά
Νιφαδοποιημένο καλαμπόκι (βρασμένο διά ατμού), Nιφαδοποιημένο κριθάρι (βρασμένο διά ατμού), pellet που περιέχει (ηλιάλευρο, σογιάλευρο γενετικά τροποποιημένο, φυτικό λίπος by pass, καλλιέργεια μαγιάς, ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικό μονασβέστιο, Διττανθρακική σόδα, αλάτι, πρόμιγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων).
Χημική Σύσταση(%) | |||
---|---|---|---|
Oλ. Αζωτούχες Ουσίες | 18,00 | Ασβέστιο (Ca) | 1,00 |
Ολ. Λιπαρές Ουσίες | 3,30 | Φώσφορος (P) | 0,55 |
Ολ. Ινώδεις Ουσίες | 7,50 | Νάτριο (Na) | 0,40 |
Ολ. Τέφρα | 7,00 | Μαγνήσιο (Mg) | 0,30 |
Υγρασία | 12,00 |
Προσθήκη ιχνοστοιχείων ανά κιλό τροφής | |||
---|---|---|---|
Zn Ψευδάργυρος ZnOxide (3b603) | 130 mg | Cu Χαλκός Cu Χηλικός (3b413) | 17,50 mg |
Zn Ψευδάργυρος Χηλικός (3b607) | 50 mg | Cu Χαλκός CuSO45H2O Χηλικός (3b405) | 7,5 mg |
Mn Μαγγάνιο Mn(II)Oxide (3b502) | 25 mg | I Ιώδιο Ca-Iodate (3b202) | 2,50 mg |
Mn Μαγγάνιο Χηλικό (3b506) | 10 mg | Co Κοβάλτιο Co(II)Carbonate (3b304) | 0,55 mg |
Fe Σίδηρος Fe(II)Sulphate (3b103) | 25 mg | Se Σελήνιο Na-Selenite (3b801) | 0,38 mg |
Προσθήκη βιταμινών ανά κιλό τροφής | |||
---|---|---|---|
Βιταμίνη Α (Ρετινόλη, 3a672a) | 14.000 I.U. | Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη) | 7,00 mg |
Βιταμίνη D3 (Χολοκαλσιφερόλη, 3a671) | 3.000 I.U. | Νιασίνη (Νικοτονικό οξύ, 3a314) | 20,00 mg |
Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη, 3a700) | 45 mg | Παντοθενικό οξύ (3a841) | 2,00 mg |
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη, 3a821) | 1,00 mg | Φολικό οξύ (3a316) | 0,15 mg |
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) | 0,60 mg | Βιοτίνη (3b801) | 0,60 mg |
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη, 3a831) | 0,60 mg |