03
May
Oι νιφάδες δημητριακών (flakes) είναι μια ειδική μορφή (μορφή φυλλιδίων πάχους 0,8-1,5 χιλιοστών) που παράγονται μετά από ειδική επεξεργασία σε ειδικό συγκρότημα μηχανών.
Τα κυρίως στάδια της επεξεργασίας αυτής των καρπών είναι ο βρασμός (με την επίδραση ατμού) και η συμπίεση (σύνθλιψη), ώστε να πάρουν τη μορφή νιφάδων (φυλλιδίων).
Εκείνο όμως που έχει σημασία δεν είναι η μορφή που παίρνουν οι καρποί των δημητριακών, αλλά οι ΝΕΕΣ «ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ», τα καινούργια «προσόντα» που αποκτούν μετά την επίδραση του όλου κυκλώματος επεξεργασίας.
Έτσι οι σπόροι των δημητριακών αποκτούν:
- Eυχάριστη γεύση.
- Αύξηση πορώδους και επιφάνειας – όγκου.
- Αφομοιωσιμότητα αμύλου πολύ μεγαλύτερη.
- Πεπτικότητα αμύλου ως και 100% (θεωρητικά in vivo).