21
Jun
Ο ΓΕΝΟΤΥΠΟΣ
Μεταξύ των φύλων αλλά και μεταξύ των ατόμων μιας φυλής υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς το ύψος της γαλακτοπαραγωγής και την έμμονη στην γαλακτοπαραγωγή και η όποια συνδέεται άμεσα θετικά με την γαλακτοπαραγωγή.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Μέχρι την 3η έως και 5η γαλακτική περίοδο η γαλακτοπαραγωγή αυξάνεται σημαντικά, ενώ μετά την 6η μειώνεται αισθητά. Κατά την 1η γαλακτική περίοδο οι προβατίνες παράγουν 15 έως 20% λιγότερο γάλα σε σύγκριση με τις προβατίνες που βρίσκονται 2η γαλακτική περίοδο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι νεότερες προβατίνες δεν έχουν συμπληρώσει πλήρως την ανάπτυξη τους και γενικά και ειδικότερα την ανάπτυξη του μαστού τους μείωση της γαλακτοπαραγωγής μετά την 6η γαλακτική περίοδο οφείλεται στον εκφυλισμό του αδενώδους παρεγχύματος.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες είναι η διατροφή. Ικανοποιητική ποσοτικά και ποιοτικά έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στην γαλακτοπαραγωγή που θα ακολουθητέε. Υπερσιτισμός όμως προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η παρατηρούμενη μείωση του γάλακτος των προβατίνων των εκτακτικών εκτροφών προς το τέλος του χειμώνα και η εκ νέου αύξηση του την άνοιξη (πλούσια βλάστηση) εξαιτίας της αποκλειστικής σχεδόν εξάρτησης της διατροφής των ζωών αυτών από την φυσική βλάστηση. Την διαφορά όμως στην γαλακτοπαραγωγή την κάνει η σύνθετη ζωοτροφή (φύραμα) καθώς επίσης και η μορφή του σιτηρεσίου, (pellet, αλευρώδη, νιφαδοποίηση) αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ότι η πελετοποίηση και η νιφαδοποίηση προσδίδει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στο σιτηρέσιο έναντι του αλευρώδη φυράματος.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ
Οι προβατίνες που θηλάζουν δίδυμα παράγουν περισσότερο γάλα περίπου 35% από εκείνες που θηλάζουν ένα αμνό. Ο θηλασμός όμως των προβατίνων περά από δυο αμνών δεν αυξάνει περισσότερο την γαλακτοπαραγωγή. Η παρατηρούμενη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής οφείλεται στο ότι οι δυο αμνοί επειδή δεν ικανοποιούνται πλήρως οι θρεπτικές ανάγκες τους, θηλάζουν περισσότερες φορές ανά 24ωρο. Οπότε κενώνουν αρκετές φορές το μαστό με συνέπεια την εκ νέου κάθοδο γάλακτος. Ακόμη ο ερεθισμός που υφίσταται η προβατίνα που θηλάζεται από δυο αμνούς είναι πολύ μεγαλύτερος και επομένως η κάθοδος γάλακτος πιο έντονη.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ
Γενικά οι πιο βαρύσωμες προβατίνες παράγουν περισσότερο γάλα, ωστόσο όμως η υπερπάχυνση έχει δυσμενή επίδραση στο ύψος της γαλακτοπαραγωγής. Να σημειωθεί ότι οι βαρύτερες προβατίνες γίνουν συνήθως βαρύτερους αμνούς.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
Οι προβατίνες που γεννούν αμνούς μεγάλου σωματικού βάρους παράγουν και περισσότερο γάλα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι βαρύτεροι αμνοί έχοντας μεγαλύτερες θρεπτικές ανάγκες θηλάζουν περισσότερες φορές και πληρεστέρα την μητέρα τους, (με τα ίδια αποτελέσματα που αναλύονται στον παράγοντα αριθμός των αμνών που θηλάζουν).
ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΜΕΞΕΩΝ ΑΝΑ 24ΩΡΟ
Ιδιαίτερα στους 3 πρώτους μήνες της άλμεξης , μετά τον απογαλακτισμό, ο αριθμός αλμέξεων ανά 24ωρο επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα του παραγόμενου ανά 24ωρο γάλακτος. Εκτιμάται ότι με 3 αμέλξεις /24ωρο παράγεται 20% – 25% περισσότερο γάλα στο σύνολο του κοπαδιού σε σύγκριση με 2 αμέλξεις/24ωρο.
Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΕΡΙΟΔΟΥ
Η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος/ προβατίνα/ έτος συνδέεται άμεσα και θετικά με την διάρκεια της γαλακτοπεριόδου.
ΕΠΟΧΗ ΤΟΚΕΤΟΥ
Προβατίνες με πρώιμους τοκετούς το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη γαλακτική περίοδο και συνεπώς μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος.